Dromen of doelen bepalen?

Dromen of doelen bepalen?

Dromen of doelen bepalen?

Vaak krijg ik de vraag: bedoel je niet dat je mensen helpt met het behalen van hun bedrijfsdoelen in plaats van het uit laten komen van hun dromen? Dromen uit laten komen klinkt niet erg commercieel, wat heb je eraan in je bedrijf?

In het bedrijfsleven zijn doelen een onmisbaar aspect voor het bereiken van successen. Zelfstandig ondernemers werken vaak meer vanuit gevoel. Vanuit een ideaalbeeld, een missie, een droom wordt een bedrijf geboren.

Laten we eens kijken in de Dikke van Dale. De definitie van een droom is “een fantastisch toekomstbeeld” en een doel is “datgene dat je wilt bereiken”. Dromen lijken hierdoor onbereikbaarder dan doelen. Het zijn toekomstbeelden waar we ‘ooit’ naartoe willen werken. Terwijl doelen ons brengen naar dat wat we willen bereiken. De vraag is waarom we daar zo graag naartoe werken. Een doel zonder droom kan daarom slechts cijfer lijken, en een droom zonder doel onbereikbaar blijven. Het liefst voeg je ze samen om een leven vol succes en vervulling te creëren. Maar hoe?

Van droom naar doel:
Om van een droom (bijvoorbeeld emigreren) naar specifieke doelen te komen is het goed om je droom steeds concreter te maken. Je hoeft niet direct het roer om te gooien, je huis te verkopen en hopen op een goede afloop. Begin klein met het beantwoorden van een aantal vragen. Zoals waar wil je wonen? In wat voor omgeving (aan het strand, in de natuur, in een stad). En als je daar dan woont, hoe ziet je ideale vrije dag eruit? En hoe ziet je ideale werkdag eruit? Wil je precies rond kunnen komen of heel ruim bij kas zitten. Wil je zelfvoorzienend zijn? Blijf jezelf ondervragen, zo vorm je langzaam steeds duidelijker het doel wat bij je droom past.

Van doel naar droom:
Ook hier is het belangrijk om jezelf te ondervragen. Stel je wilt een financieel vrij leven. De vraag is dan niet alleen ‘hoe kom ik daar’. Want wat doet geld voor je als je niet weet waar je passie, plezier en perspectief uithaalt? Waarom wil je dit eigenlijk zo graag? Wil je nooit meer werken of wil je juist wel werken maar onder andere voorwaarden (niet meer voor een baas werken maar voor jezelf, vrijwilligerswerk doen, etc). Wil je vrijheid om meer tijd met je gezin door te brengen, om zelf te reizen of een boek te schrijven. Wil je genoeg geld hebben om rond te komen of wil je zóveel hebben dat je met een privéjet elke dag kunt bepalen in welk wereldrestaurant je gaat dineren. Kortom, met het doel ‘financieel vrij leven’ ben je er nog niet.

Zodra je precies weet WAT je wilt en WAAROM, wil je weten welke eerste stap je kunt zetten om daar te komen. Hier 3 tips om een begin te maken:

  1. Schrijf je droom inclusief je doel op. Dus je fantastische toekomstbeeld samen met datgene dat je wilt bereiken. Maak het zo concreet mogelijk. Waar woon je als je het hebt bereikt, hoe ziet je omgeving eruit, hoe ziet je ideale vrij dag eruit, en je ideale werkdag. Met wat voor mensen ga je om. Wat is het resultaat dat je overhoudt als je dit hebt bereikt. Denk hierbij aan vrijheid of een inkomen van x per maand. Waarom wil je dit bereiken en wat maakt je hieraan zo gelukkig.
  2. Start! Dit voelt heel tegenstrijdig en is de moeilijkste stap. Het klinkt zo makkelijke: gewoon beginnen. Hier zit vaak de meeste weerstand. Weet dat elke kleine stap die je zet in de richting van jouw doel gaat bijdragen aan het bereiken hiervan. Je kunt bijvoorbeeld een insta-account aanmaken, een datum prikken wanneer je uiterlijk in het buitenland wilt wonen, iemand benaderen die doet wat jij wil doen om een keertje koffie te drinken, een financieel plaatje schetsen. “Als je iets echt graag wilt en je zet de eerste stap in die richting zal het hele universum samenwerken om jouw droom uit te laten komen” (Paulo Coelho – Alchemist).
  3. Vertel je plannen aan anderen. Als je hardop je droom deelt dan gaat hij vanzelf leven. Als je bang bent dat de mensen in je directe omgeving kritisch gaan reageren, vertel het dan aan mensen die je niet of minder goed kent. Neem een collega in vertrouwen, vertel het op de sportschool als je even aan de praat raakt of deel het bij de kletskassa van de Jumbo. Je zult vast vragen krijgen die je aan het denken zetten. Deze vragen bevatten waardevolle informatie omdat het zomaar de bezwaren van jouw toekomstige klanten kunnen zijn. Laat je hier vooral niet door uit het veld slaan maar zie het als uitdaging om hier oplossingen voor te vinden. Als iedereen zegt dat het onmogelijk is, weet dan dat je op de goede weg bent. Blijf geloven in jezelf, je droom en je doel.

Vind je het lastig om zelf te beginnen, wil je met iemand sparren over hoe je jouw droom en doel aan elkaar koppelt? Boek een gratis call van 30 minuten waarin we samen kijken hoe jij een begint kunt maken aan het uit laten komen van jouw droom en uiteraard het bereiken van jouw doel!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.